NYHETER & AKTIVITETER
Newsletter #1
Klikk på «Les mer» for å laste ned vårt første nyhetsbrev

Velkommen til eSgEA!
Vi er glade for å kunngjøre lanseringen av eSgEA, et Erasmus+-prosjekt dedikert til å lede skipsfartsnæringens omstilling mot en mer bærekraftig fremtid!

Les mer
Oppstartsmøtet fant sted online 11. april, hvor konsortiet la et solid grunnlag for utviklingen og kvaliteten på prosjektet. Prosjektets misjon er å øke forståelsen av ESG og hjelpe virksomheter med å nå sine miljømessige og sosiale mål ved å fremme åpenhet og tillit. På denne måten bidrar det til et kulturelt skifte mot langsiktige, bærekraftige resultater.
Her er målene som skal oppnås:
- Økt fokys på bærekraft: Å styrke kompetansen til fagpersoner på alle nivåer for å implementere mer bærekraftige løsninger.
- ESG data: Opprette et omfattende sett med ESG data for å berike og tilpasse opplæringen.
- eSg Bot: Forenkle ESG prosesser med vår AI-baserte bot for rapportering, overvåking og strategidesign.
- Implementering: Oppmuntre flere shippingselskaper til å implementere ESG-praksiser gjennom våre formidlingsaktiviteter.
Følg med for kommende oppdateringer!
Synergi med Erasmus+-prosjektet She4Sea
eSgEA-partnerskapet har utforsket potensielle synergier med det EU-medfinansierte prosjektet She4Sea – Sysselsetting og entreprenørutvikling for kvinner i vannbaserte blå økonomi-sektorer. eSgEA-partnerne HELMEPA, Militos (Hellas), Sea Teach (Spania) og RNDO (Kypros) er involvert i begge prosjektene, og derfor gir spesifikt opplærings- og læringsinnhold om bærekraft i maritim sektor muligheter for gjensidig berikelse. Spesielt fremmer She4Sea-prosjektet yrkesmessig og entreprenøriell utvikling av kvinner innen tre maritime sektorer – maritim transport, vannbasert maritim turisme og fiskeri – med fokus på kompetanseutvikling innen tre områder: Ledelse, Entreprenørskap og Bærekraft. Grunnleggende kunnskap om prinsippene i ESG-rammeverket, slik det fremmes i eSgEA-prosjektet, anses derfor som et potensielt didaktisk tilskudd til She4Sea-opplæringen, og vil styrke kompetanseutviklingen innen bærekraft på tvers av de tre maritime sektorene. Så snart eSgEA-opplæringsmaterialet er ferdigstilt, vil partnerskapet identifisere og integrere spesifikke læringsmoduler i She4Sea-opplæringstilbudet, og dermed tilføre merverdi til den eksisterende tilnærmingen.
Kartlegging av ESG-behov og utfordringer i skipsfartsindustrien
Våren 2024 utviklet eSgEA-prosjektpartnerne Position Green og HELMEPA i fellesskap et nettbart spørreskjema for å vurdere utfordringene ved implementering av ESG i skipsfartsnæringen.
Den endelige undersøkelsen besto av 40 spørsmål som dekket ulike fokusområder innen hver av de tre ESG-pilarene, i tillegg til bakgrunnsspørsmål om respondentene og deres selskaper. Den inkluderte også generelle ESG-spørsmål for å kartlegge selskapenes modenhetsnivå i deres bærekraftsreise.
Undersøkelsen ble deretter distribuert til kontaktene til HELMEPA og Position Green i løpet av sommeren, fra juni til august 2024. Utsendelsen bidro til å samle innsikt fra over 50 rederier.
ESG-fokusgruppene
Fokusgrupper ble gjennomført av HELMEPA og Position Green for å få ytterligere innsikt og kartlegge rederienes implikasjoner når det gjelder utfordringer knyttet til ESG-implementering, viktige ESG-temaer og -praksis, samt graden av intern ESG-forståelse og -engasjement. Gjennom diskusjonen ble deltakernes meninger, bekymringer og forventninger knyttet til ESG-utfordringer, oppfatninger, risikoer og muligheter registrert. Funnene fra fokusgruppene vil utfylle resultatene fra den nettbaserte undersøkelsen og ESG-utfordringsmatrisen. Fokusgruppene var en mulighet for inkludering, åpen diskusjon, levende samtale og interaksjon, noe som styrker forståelsen rundt prosjektets mål og målsettinger.
God praksis for implementering av ESG
Vi har identifisert og demonstrert gjeldende beste praksis, utfordringer og anbefalinger for effektiv implementering av ESG i shippingsektoren. 5+1 beste praksis demonstreres og dekker: a) ESG-styring og -ledelse, b) opplæring og kapasitetsbygging, c) datahåndtering og rapportering, d) interessentengasjement, og e) prestasjonsinsentiver.